AiSy's BuRfDaY

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Sunday, February 20, 2011

~Cabaran For Toilet Train~


Hari ni dah hari ke enam ibu n baba training aisy tuk toilet train. coz memandangkan aisy skang dah masuk 2 tahun 3 bulan blan ni so kami rasekan skang mase yg sesuai tuk train aisy. Last year, mser umor aisy setahun lebey aku dah penah train tp x smpai sehri coz baby sitter aisy ckp takyah lg la memandngkn die bru je setahun lebey.nnt dh 2 tahun bru la train. So dgn sdkit kemalasan juge kami x truskn niat kami. Dan skang kami trfkir balik tuk truskn niat kami. Lgpun memandangkan kulit aisy nie agak sensitif ngan pampers n slalu sgt merah2 kat bebird aisy so klo aisy dh brjaye x pakai pampers nnt leh la elak dr rashes tue n sekaligus leh kami sep duit..yihaaa!!. Sblm ni ibu ade trfkir tuk hntr aisy ke school so kat sane diaorg akn train tuk toilet ni tp niat ibu tue krng dipersetujui oleh mr baba sbb die rserkan masih trlalu awl tuk hntar aisy ke school mmandangkan asiy lahir di akhr tahun and on Januari 2011 aisy bru brumor 2 tahun 2 blan so niat ibu trpkse delay ke next year.

So bbrpe hari lepas kami pun start for toilet train. Pencapaian hari pertame adelah aisy tlah berjaye poo poo atas lantai. Ohh inilah dinamekan Cabaran! Maka kami perlu bersabar. Ape yg kami buat tuk toilet train adelah 1st skali ajar n btau die.."klo aisy nak sshhh sshhh g toilet tau..".."klo aisy nak yak yak g toilet tau.." smbil kami pn same2 mnunjukkn toilet..n die akn jwb.."oilet oilet.." smbil angguk2. "yupp kat toilet,aisy..". Then sent igtkn die ngan prtnyaan "klo aisy nak shhh sshh g mane?..". So ni akan sent mengigatkan die. N setiap satu jam kami akn brtnye lg pd die.."aisy nak sshh shhh tak..?
".."Aisy nak yakk yakk tak?"...sekaligus bwak trus die g toilet. Biasenye die akn trus shhh sshhh so bleh elakkn die shh shhh ats lantai scre trus dan scre aoutomatik gak akn mngajar dan mngingatkn die klo terase nak shhh shhh trus akn ke toilet. Tapi malam mase tdo kami still pakaikan die pampers lgi la..blum percaye dn x mo korbankn lg katil kami ngan siraman yg x diminta.

Untk pencapaian hari kedua plak..kami still truskn care yg same brtnye stiap sejam skali. Tapi ade gak trsasar 2 kali tuk hri kedua. Aisy sshhh ssshhh ats lantai. Tapi dh nmpak skit pncapaian sbb die akn pegang bebird die klo terase nak shhh shhh so kter kene sdkit alert. Klo dh nmpak mcm tu trus tnye dan bwk die g toilet. N tuk hari kedua gak aisy dah berjaye btau 2,3 kali sblm shhh shh n trus ke toilet tuk shhh sshhh. So usahe ni ditruskn lagi hari ke-y. Dan Alhamdulillah tuk tu slpas mandi aisy mmg btau die nak sshh shhh n trus brlari ke toilet. Tapi ade gak sikap main2 die kan...nie lah bdak laki ade je die nak kenekan ibu nie. Ble dh siap sshhh shhh dlm 5 min gtu die brlari lgi n sengih2 mcm kerang busuk smbil jerit.."aisy nak shhh shhh.."..ibu nie cepat la brlari2 bwk die ke toilet. Dah msuk toilet die masih sngih2 lgi n ckp "tak shhh shhh pun..". Oohh sabor je la..suke kan die tgk ibu kecoh2 bwk die ke toilet. Mcm tu la aisy mmg suke permainkan perasaan ibu.

Tp sygnye ibu hnye leh brsame train aisy tuk 2 hri jer coz mon to friday ibu trpkse kuar mncri secarik rezki. Dan pncapaian tuk stakat hr nie Alhamdulillah tuk sshh sshh tue aisy dh bleh btau cume ibu masih ragu2 kot2 ade nyanyuknye.hehe.So harap2 nye pasni aisy dh leh brjaye ngan jaye nye. Cewaaahh mcm pencapaian ape je kan. Almaklum ler anak 1st so masih mrangkak2 lg tuk blaja itu ini.

Bekas poo poo yg aisy gunekan..
Ibu belikan dr Ikea mser aisy brumur bbrpe blan lgi
tp skang bru bley digunekan dgn spenuhnye...

2 comments:


  1. kunjungan gan,bagi - bagi motivasi
    Hal mudah akan terasa sulit jika yg pertama dipikirkan adalah kata SULIT.Yakinlah bahwa kita memiliki kemampuan dan kekuatan.
    ditunggu kunjungan baliknya yaa :)

    ReplyDelete
  2. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website kami http://kbagi.com/ atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.

    Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    ReplyDelete