AiSy's BuRfDaY

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Thursday, March 18, 2010

~Travel Only Wif My Lil boy~

Disbbkn rindu yg amat sgt pd kmpung halaman di trg so we all wat kptusan tuk blk kg last week. Tp atas sbb kerja baba trpse cancel plan kami tuk blk pd khamis mlm tp blk pd jumaat mlm..tp disbbkn plan mmg hr jumaat sptutnye dh bleh santai2 di trg so on da spot aku booking flight tuk pulang brsame aisy je dlu n baba akn blk on jumaat mlm.

Agak brdebar2 gak coz nie la 1st time kami akn travel brdua je. Ape yg riso tkut aisy buat hal dlm flight nnt meraung ke ape..hbs la ibu trpkse handle sorg2. lgpun kami trpkse transit dr JB to Kl then bru Kl to JB. So far takde la lg flight direct dr JB to Kl so trpkse la kami trpkse menapak camni. Klo dr Spore ke Trg ade tp tgk mase krg sesuai so x mau la. Bile la Mas nak wat flight direct dr JB ke Trg nie..pls la kami amat mmrlukn..huhu. Smangat yg brkobar2 nk blk kg nie ape pn jua aku snggup redahi..huhu. Luckily, my sister yg kat Kl pn nak join skali so dr Kl to Trg takde la riso sgt..fuuuhhh lega.

Tapi nasib baik sumenye ok. Cume ade gak sdkit kemasalahatan coz sngkut kat bag checking..dr mne ntah dtgnye multi tools yg siap ngan playar n pisau lipat kcik tue. Maklum la main rembat bag baba..kalut2 packing takde la nk check stiap poket skali trbwk kan. Aduuhhh pg2 lg dh mcm2 hal..huhu. Pass trus bnde alah tue pd baba aku trus blah dgn muke masam kan..bengang gak coz "pakcik jaga" tue mcm nk tuduh aku nak bwk sgt bnde tue kan. heeeii ko igt aku snggup ke nk mmbunuh dgn brssah payah bwk bdak kcik mcm nie. baik aku fkr plan lain drpd plan mcm tue..mcm la tue je trick yg ade. arghh lantak la pakcik.

Aisy pn tade bt hal..cume agak trpegun mser flight nk brlpas. sblm nie pn die naik flight mser lbh krg 8 bln..mser tu tak tau sgt ape2 compare ngan skrg so byk la die observed. tp ble je die dh nk start eeekkk eekkk smbil sondol muke n nk selak2 bju ibu meas mau neneg so cpat2 la ibu selak tnpe pedulikn pakcik yg selang sblh kami..hahaha..akhrnye aisy trtdo. Pakcik sblah kami tue plak sgt la brmurah hati..mcm2 la nk tlong..naik rimas aku dibtnye tp ape2 pn thanks pakcik tlg sye ketika itu. dah ade experience travel ngan aisy je nie means trial kami sukses so lain kali leh la wat lg..hehe.




Inie santai kat Taman Tamadun Islam pas je smpai kat trg...


ape la yg aqil try buat nie...

~Kemalasan Yang Amat Sangat~

Kemalasan yg amat sgt nie..td dpt email esk ade meeting di sbrg tambk sane. Trpakse la menapak di sne 1 hari. Hari nie dh brjaye skip 1 day tp esk x brjaye la plak. Malas malas malas. Camne la nk tempuhi hr2 mndtg jika permanent di sne. Mau tahan sebln je kat sne kot..huhu. Ape2 pn kne tggu dn lihat.huhu..malas malas malas.

~Congrates My Fren, Eena~

Congrates to my fren, eena suzira. A mommy to be. Dah almost 12 weeks ek ena. Tak brkesempatan lg nk wish congrates..kire catatn kat entry nie dikire aci la kn.

Jage diri n baby baik2 ye eena. Jgn aktif2 sgt di awl2 nie. Jge mkn n mnum. Jgn lupe telan segale supplemen tue. Jgn lupe mkn Neurogain..good for baby's brain. Haha..suke kn aku promote neurogain nie. Last but not least..ade mase nnt kami akn melawat u olls lg.

~Tips Mempermudahkan Segalenye~

Entry psal brsalin lg..hehe. Teruja dgn preggy mommy disekeliling kan.

Teringat antre tips2 yg aku praktikkn nak mntak spaye diprmudah kan tuk brsalin. Antrenye :

i) Aku amalkan mkn supplemen Salindah. Nie ubat homeopati..rmai yg suggest kat aku. Dn ble tgk cth makcik aku yg mengamalkn nye Alhamdullillah. Aku pn try..lgpun pil nye amat la kcik so x tkut la nk telan. Start dr blan ke3 smpai la brsalin.

ii) Seminggu nk brsalin aku amlkn makan telur ayam kg mentah cmpur dlm air teh..then teguk2 smpai hbs. Mebi rmai yg x berani cube kn. Nie tips dr my opismate katenye cousin die yg amalkn tp die plak yg alah dgn telur so die suh aku try bg pihak die.

iii) Mase sakit skit2 pas smayang maghrib tue aku mengaji bace surah At-Taubah. Mengaji semampu yg mgkin. Byk kali gak brhnti2 menahan sakit tp ttap aku kuatkn smangat meneruskn bacaan tue.

iv) Mkn telur ayam kg selusuh yg masih mentah 3 biji. Nie amalan org2 kg la kot. Telur nie dibcekn ayat yg same klo nak wat air selusuh n ustzah yg mak aku mntak tlg buat tue dia smayang hajat skali. Hehe..aku praktikkn je mne yg ptut. Usahe tangge kejayaan.

Last but not least..solat hajat sent.
Yg lain2 dh tak igt dh ade lg x usahe2 yg aku amalkan. Semoga berjaya tuk kwn2 dan semoga Allah permudahkan segale nye.

~Detik Terindah~

Bile tgk kwn2 kat opis ramai yg memboyot terase teruja to have a 2nd (hehe..bile itu yg kter x tau) and masih trbayang2 saat2 itu. Start dr awl sakit dn sehingga lah sume nye selesai. Itu la ant detik2 yg plg indah bg kaum hawa. Cume bg aku sdkit ralat ketika itu krn suami trchenta tak dpt saksikan segale nye..tp takpe Allah Yang Maha Berkuasa ada tuk saksikan segalenye dan aku amat2 la bersyukur krn wpun begitu Tuhan mudahkn segale proses itu tuk aku. Plan aslnye mmg my hubby akn blk mlm tue dn akn brcuti seminggu tuk menemani aku dn menunggu saat2 cemas itu tp apekn daya Allah punye kuasa segalenye.

Bercerita plak psl pengalaman bersalin terase indah sgt saat2 itu dan bersyukur tak smpai 1 jam aku msuk ke labour room aku dh slamat bersalin. Teringt lg 1 mlm sblm aku bersalin bleh plak aku n mak aku kne keracunan yg sgt teruk..tak bleh tdo 1 mlm dn muntah2..smpaikn trase mcm kekonpiusan sakit ape nie. tp rser tak logik plak. Awl2 pg je ktorg trus brsiap p klinik nak make sure skt perut food poisoning ke skt perut nk brsalin nie. Tak prnah ade experience kan..klo suh bezakn skrg dh bleh bezakn skit2 la cume ade sdkit kekonpiusan.

Situasi nebes pn ade ketika itu sbb my hubby slalu ckp "baby, tggu baba smpai dlu yer ..jgn keluar lg tau". Slps kali ke-2 teran baby x mau kluar lg. Dan jangke mase aku tuk teran kali ke-3 tue agak lame coz mmg tak rase nak teran dan takde kontraksi lgsg maser tue..klo dh tak terase sakit camane nak teran kn..so aku cool down kejap. Doc pn ckp takpe tggu sakit awk trus teran tp teran btul2 tau coz baby awk dh nmpak kepale ni n dah berak tue..aku pn lg nebes la. My mum pun agak nebes ketika itu coz teringt aku slalu bgth die dgn kate2 tue..katenye tkut baby tue tggu btul karang haaa lain plak jdnye nnt tp Alhamdullillah sumenye slamat.

Aku brjaye menahan sakit yg amat (mser tue la terase skit yg amat smpai brtekad tak nak brsalin lg tp skrg alah bisa tegal biasa..hehe) dr pas maghrib trase sakit skit2 then dlm kul 10 lbh dh rser agak2 tak tahan..bngun dduk bngun dduk tp tetap tabahkn hati x mau p hosp lg coz tkut trpkse menahan sakit yg lame kat hosp.almaklum la klo kat rmah bleh ramai2 tlg urut ke calm down ke leh ke sne sni merangkak trun naik tangga tahan skit tp klo kat hosp msti trpkse meringkuk ats bed je kn. Tp x lame lps tue aku mmg decide dh nk p hosp coz trase dh x than sgt..tp smpat lg my mum p amik telur selusuh kat rmah ustzh mengaji yg die mntak tlg smlm..dn aku smpat telan 3 biji telur mentah sblm p hosp tue. Smpai plak kat hosp mak aku trus p register n bleh plak si nurse jge kaunter tue tnye "dah sakit ke??". Aiyooo aku mmg skit la..aku ngah tahan nie tau. Takpe sabo2. Then msuk plak blik doc..spt bese doc check blood pressure dlu la (smpat lg kan doc nie..trus check bukaan la..x pyah la bazir mser) n then tnye "dh sakit ke??". Aaahh la doc, klo aku x sakit takkn aku dtg cni mlm2 buta. Ble aku dh jwb bru la suh aku naik ats bed nak check bukaan. Dan tibe2 muke doc tue brubah. "Eeehhh dh 8cm nie..ble2 mser je bleh beranak nie..". Haaa tau cuak..kang aku dh ckp aku nie mmg sakit. Nape la diaorg nie x prcye aku nie sakit..tp mak aku pn ckp aku mser tue klo tgk x mcm org nk beranak pn..bleh lg dgn selambe nye brjln msuk ke blk doc. klo yg btul2 lg sakit brjln trpkse papah or x leh brgrak dh tp aku ttap maintain katenye. Tue sbb diaorg ala2 x prcye ngan aku tue kot. Lpas je check bukaan darah trus mencurah2 kluar smpai brlinangn dlm blk doc tue. Aku trus msuk labour room yg hnye bbrp langkah dr blk doc tue dn mcm bese aku ttap brjln je ke labour room..dn dlm2 sakit tue trpkse brgntung kat bed nk tggu diaorg prepare bed. Sume cam cemas kan..x expect aku dh nk brsalin. ble sume ok tggu kejap dh 9cm then x smpat tggu 10cm lg aku dh terase nk trklour..teran pnye teran akhrnye brjaye. Haaaa lega mak!! Dah hlang segale kegusaran dn kepenatan menahan sakit. Alhamdulillah..sumenye selamat. Seronok sgt maser tue.

Masih lg tringat kate2 doc brckp dgn mak aku mser tgh tggu bukaan dr 8cm ke 10cm. Antrenye :

i) "Sabar kan die nie..sakit nie tp tgk tue tenang je muke die..". Maser tue terase sejuk sgt hati nie mndgr kate2 doc tue..terase sume skit hilang trus. Yerla mndgrkn kate2 dr seorg doctor dgn nada yg lembut dan sopan sesuai dgn ciri2 nye yg memakai tudung labuh mmbuatkn aku hanyut dlm kesakitan..arghhh jiwang gtu.

ii) "Tgk tue smpat lg die senyum..". Mser nie aku nk trgelak dgn lwak jenaka para2 nurse di sekeliling aku. diaorg bru perasan bju yg diaorg pakaikn kat aku trsalah butang. Butang yg 1st skali msuk kat lbang bwh skali. then sesame diaorg tnye sape yg btangkan bju bdak nie dan aku smpat mnjwb saya butangkn sndri. Dgr je jwpn dr aku diaorg trus gelak dn jwb "ptut la". Haa tue la sape suh x btangkn takkn la aku nk biarkn trnganga gtu.mebi ngah kalut2 diaorg trlpe nk butangkn.

iii) "nie anak pertame die ehhh makcik??" then mak aku mnjwb aahh. "bagus btul die nie..tabah je". Sekali lg hati aku brbnge2 dgn semangat yg brkobar2 tuk trus tabah.

Dan yg lain2 lg dh x igt dh..hehe.

Dan ant saat yg plg aku igt lg lbih dr 5 org nurse sekeliling katil aku mmbri kate2 smangat mser aku nak meneran tue mmbtkn aku mmg btl2 brsemangat. Siap ade yg sorg tue ngah tolak troli kat hjung kaki aku dr jauh jerit "pussshh lg...skit lg"..nk trgelak pn ade mser nie..haha.

Ble dikenang2 trase syok sgt saat2 nie. dan aku takkn lupe kan doctor dn nurse kat Pusat Perubatan Intan, Trg dgn service yg baik skali bg aku. Tak perlu bazir duit p K.Trg Specialist yg dgr2 x se best Intan.

Wednesday, March 17, 2010

~Penangan Double Espresso~

Aduuuhhh sakitnye kepale inie dek gara2 penangan nescafe double espresso. Konon2 nak kasi hilang ngantuk 1 mug aku bantai...dan ini plak akibatnye. Aku sejak dr dlu mmg alah skit ngan sbrg caffein act..aku mmg x biasekn bdan aku ngan sume tue cume mser zmn blaja kat u dlu je slalu mnum coz nk kasi tahan mata dr mengantuk n at dat time slalu la pening2 lalat tp bile alah tegal biasa dah ok..pening2 lalat tue makin brkurangn. Tp hr nie disbbkn ala2 malas plus mata agak layu nak buat keje aku pun pi la bantai 1 mug..skali ini plak jdnye. Lg layu ade la mate nie. Tp trpakse ku gagahkan jua bdan inie tuk bekerje...huhuhu.

Thursday, March 4, 2010

~Our Planning~

Can't wait for our imagination planning become reality not just fantasy. Setiap hri akn brfkr, brfkr dn brfkr. Is it will become real?? huhu..we also dont know. Org lain lg la tarak tahu kan dan x perlu pn amik tahu so x yah la asyk nak brfkr psl org lain..ape yg pnting dri msing2..huhu. Ape yg perlu kami lakukn skang adalh memulakn langkah or usaha ke arah itu..not just thinking. Eventhough we know it didn't happen in a short period. Most important is start da 1st step. Klo x de 1st step mmg takkn brlaku n ia akn jd khayalan selame2 nye. So hrp2 aku akn dpt brmule x lame lg.wpun mgkin ia tak brjaye tp langkah yg akn aku lakukn nie adalah tuk knowledge, skills or experience tuk aku. Huhu.kenape perlu entry ini aku war2 kan di sni?? Hehe sbb aku ngah boring n sent brfkr2 psl ini.klo la aku mampu mulakan nye seorg dri dah lama aku mulakn. But I need help and support from my hubby.haha itu yg pnting. K la dah x nak melalut lg tuk entry nie lg.



Gambar takde kena mengena pn ngan entry...
saje suke2...hehe

Wednesday, March 3, 2010

~Aisy Dan Azan~


Aisy dan azan tak dpt dipisahkn..smpai je rmah waktu maghrib msti tnjuk tv means suh bkak tv nak dgr azan. Ble azan dah brkumandang die akn ikut skali. Mcm tue gak stiap kali nmpak masjid or time ktorg nak smayang. Siap dgn gaya tngan kat telinga n kdg2 siap kerut2 dahi..huhu. Ble tok pa, nek ma n his aunties n uncles dgr gelak sakan la diaorg dgr aisy duk azan..kate tok pa mcm muallaf je..hehe. Hope dah bsar nnt aisy bleh jd imam n bilal tau..sejuk perut ibu.

video
Nie time mkn2 @Pendas wif opismate ibu..

Monday, March 1, 2010

~Jln2 @ Melaka~

Inie jln2 time new year celebration..we all pegi Melaka sekali ngan my mother n adik2 i..
Just lepak2 santai kat sane...tp sgt seronok coz pegi reramai...




Hepi la nie dpt jln2 ngan auntie..ramai yg melayan...


Ape2 aje aktvt die dlm blk...siap pakai bju uncle....

Peaceeee aisy....

I love ice cream so muchhhhh...

Sume org die nak suapkan....




Lepak2 @ dataran..

Makan2 @ Umbai...